Technical details

Az építtető a Cegléd, Bajcsy Zs. tér 2. sz. alatti, ún. Halmy-házat alakítja át. A ház nem áll műemléki védettség alatt, de utcaképi jelentőségűnek van nyilvánítva. Éppen ezért a tervezés során alapvető szempont volt, hogy az utcáról látható, reprezentatív főépület ne változzon.

A 8275 hrsz.-ú telek területe 1241 m2. Az övezeti besorolás: LKE-1. Maximális beépíthetősége 30%, maximális szintterületi mutató 0,5 és a megengedett építménymagasság 4,5 méter.

Tervezési cél volt, hogy 4 db földszint + tetőteres új építésű lakás alakuljon ki. A főépületben 2 további lakás létesül.

A lakásokhoz szükségesnél több (9 db) gépkocsi elhelyezését a telken belül meg tudjuk oldani, ebből 2 darabot zárt garázsban.

További részletek:

Beépítési adatok

Funkciónális kialakíŧás

Alkalmazott anyagok

Épületgépészet

Beépítési adatok:

A 8375 hrsz.-ú telek területe: 1241 m2

Maximális beépítettség: 30 %

Az épületek bruttó alapterülete: 15,74 x 6,76 + 6,68 x 20,02 + 8,98 x 11,1 + 5,8 x 5,6 = 372,3 m2

Beépítési arány: 29,9 %

Zöldfelület: 1241-372,3-72,7(közl.út)-100/2(parkoló)= 746 m2

Zöldfelületi mutató: 0,61

Funkcionális kialakítás:

A tervezett új épületben 4 db, egyenrangú kertkapcsolattal rendelkező földszint + tetőtér beépítéses lakást alakítottunk ki. A 4 db lakás egymástól főfalakkal határolódik el.

A telken a lakásokat a telek beépíthetőségének megfelelően helyeztük el, a városi főépítész ajánlása alapján.

A garázs az utcai kapubejáró mellett kapott helyet. A garázsok és a kapubejáró előtti burkolt térből indul ki a kocsibejáró (a kapubejáróval szemben). Ennek két oldala parkolási célt szolgál. A sziklakert után a kocsiút gyalugúttá keskenyedik, amely elvezet az 1-3. lakások bejárataihoz. Az 5-6. lakások bejáratai lépcsőn illetve a mellette lévő rámpán közelíthető meg. A 4. lakás bejárata a rámpa mellett elhaladva külön gyalogúton érhető el. A közös, fedett hulladéktároló az kocsibehajtó mellett helyezkedik el. A személybejárónál találhatóak a postaládák és a kaputelefon.

Az 1-4. lakások egyes épületrészei alapvetően hasonlóságot mutatnak, de helyzetükből adódóan bizonyos eltérések megfigyelhetők. Mindegyik lakás kétszintes, melynek földszintjén, az előszobából nyílóan WC-kézmosó található, tovább haladva a nappali közvetlenül elérhető. Ezzel egy légtérben található a konyha, melyből nyílik az élelmiszerek tárolására szolgáló kamra. A tetőtérbe vezető lépcső szintén az előszobából nyílik, amely a családtagok visszahúzódására szolgáló 3 szobát, fürdőt és WC-t tartalmazza.

Mindegyik lakáshoz tartozik egy-egy saját használatú kert, melyet az épület szárnya, a gyalogút és telepített növények választanak el egymástól.

Az 5-6. lakás az utcafronti épületben helyezkedik el. Mindkettő a régi épület alapjaira épült, így idézi a régi korok polgári hangulatát (pl. a földszinti rész belmagassága, belső nyílászárók arányai). Mindezt korszerű anyagok beépítésével tettük kényelmessé, otthonossá. A tervezés és kivitelezés során ügyeltünk, hogy kihasználva az épület adottságait, iroda célú felhasználási igény esetén is ki tudja elégíteni az ebből adódó követelményeket.

A két lakás közös előtéren keresztül közelíthető meg, melyből a lakásbejáratok nyílnak. Az 5. lakás a földszint egy részét és a teljesen újjáépített emeleti részt foglalja magába. A földszinten található a nappali-étkező, fürdő-WC és gardróbszoba. Az emeleti részen a feljáró terét magába foglaló közlekedőből 3 nagyobb méretű helység és mosdó, zuhanyzó, WC, nyílik.

A 6. lakást kis méretű garzonnak szántuk. Ezt a lakást bemutatás céljából teljes készültségűre formáltuk.

A többi lakás esetén a funkcionális kialakítást a beköltöző család igényeitől tesszük függővé, melynek megtervezésénél igény szerint hasznos tanácsokkal és iránymutatásokkal segítünk. A válaszfalakat csak az igénylő jóváhagyása után építjük be (a válaszfalak áthelyezésének vannak műszaki korlátai, melyet figyelembe kell venni).

Alkalmazott anyagok:

Az új lakások körítőfalai 30-as POROTHERM falazóblokkból készülnek, melyek 5 cm DRYVIT hőszigetelést kapnak. A falakon a födém síkjában kívülről hőszigetelt vasbeton koszorú fut végig. A födém E-gerenda + béléstestes szerkezetű. A nyílászárók fölött vasbeton kiváltók helyezkednek el, szintén hőhídmentesítéssel.

A felső (térdfali) koszorúban bebetonozva helyezkednek el a tőcsavarok, amelyekhez a talpszelemeneket rögzítik. A tető kb. 30 fokos hajlású, szelemenes fedélszerkezettel, égetett cserép héjalással. A hájazat vörös színű tetőcserép. A szarufák között 15 cm vastag ISOLYTH hőszigetelés található.

A válaszfalak 10-es válaszfal lapokból készülnek, a szükséges huzalmerevítéssel, ékeléssel.

A földszinti padló alá 6 cm lépésálló NIKECELL kerül.

A nyílászárók fehér műanyagból készülnek. Az ablakok tokszerkezete méretegységesített, hőszigetelt üvegezéssel.

A falszerkezetek mind a külső, mind a belső oldalon vakolva lesznek. A homlokzatra sárga színű TERRANOVA színezővakolatot hordanak fel. A lábazatok sötétbarna színű TERRANOVA burkolatot kapnak. A belső falfelületek glettelve, meszelve lesznek, a pasztell színek dominálnak.

Az összes vizes helyiségben gres-lap burkolatot fektetnek, a szükséges helyeken csúszásmentesített kivitelben. A lakások szobáiban parketta burkolat található.

Az 5-6. lakások esetén annyi a különbség, hogy földszinti részük teherhordó falai a hagyományos építésnek megfelelően vályogból készültek tégla erősítéssel. A vályogfalak rendkívül jó hőtartása és szigetelése biztosítja a földszinti részek „légkondicionálását”. Ehhez az építési módhoz alkalmazkodva a földszinti aljzatbeton szintén szigetelt, de biztosítja a talajpára távozását, megvédve a falakat.

Épületgépészet:

A víz-, gáz- és elektromos energia ellátás az utcai hálózatról kialakított bekötésekről biztosítható. A szennyvízelvezetés közcsatorna hálózatba történik.

A garázs előtt lévő zárt rendszerű szennyvíztárolóba gravitációs úton kerül a szennyvíz az épületekből. Innen szennyvízszivattyú segítségével kerül a nyomott rendszerű közcsatorna-hálózatba.

A fűtési rendszer radiátoros központi fűtés irányoztunk elő. A fűtési és használati melegvizet a 6. lakás esetén az épület földszintjén, illetve a többi lakás emeleti fürdőszoba helységében elhelyezett, zárt égésterű, kombinált turbó cirkó kazánok szolgáltatják. A fűtéscsöveket az elosztótól padlóburkolat alatt vezetjük. A tartalékfűtés elektromos, illetve a 6. lakás esetén igény esetén kandalló/cserépkályha építhető a későbbiekben.

A csapadékvizet a telken létesített szikkasztóba vezetik.